Document Type : Research Paper
Author
Department of Cooperation and Social Welfare,Faculty of Social Science,Allameh Tabataba'i University,Tehran,Iran
Abstract
مساله توسعه پایدار در گرو مشارکت بهینه و موثر زنان در عرصه های مختلف اجتماعی است. صرف نظر از برخی موانع ساختاری، دستیابی به موقعیت موثر برای ایفای نقشهای مورد انتظار از زنان در گرو امکان رقابت برابر است. یکی از سیاستهایی که با فرض نبود موانع دستیابی حقوقی مورد نظر است، سیاست تبعیض مثبت است. تبعیض مثبت/ اقدام مثبت به مجموعه قوانین، سیاستها و آیین نامهها و فرآیندهایی گفته میشود که با هدف قرارگیری گروههای نابرخوردار در موضع برابر با گروههای برخوردار وضع می شود. از زمان برنامه سوم توسعه بصورت رسمی بخشی مربوط به زنان در برنامهها در نظر گرفته شده اما با وجود سیاستهای مختلفی که برای ورود زنان به بحث توسعه مدنظر بوده همچنان مسائلی در این حوزه مطرح است. در این مطالعه به روش تحلیل محتوای کیفی به بررسی اسناد سیاستگذاری در حوزهای آموزش، اشتغال از منظر تبعیض مثبت پرداختهشد. نتایج نشان می دهد که سیاستهای حوزه تبعیض مثبت در درجه اول مبتنی بر رویکرد آشتی نقش، در درجه دوم مبتنی بر توانمندسازی و در درجه سوم بر مبنای اصلاحات ساختاری به سمت تشابه حقوقی زن و مرد بوده است؛ اما این سیاستها بدلیل فقدان وفاق در سطح گفتمانی، فقدان وجود زیرساختهای لازم نه تنها قابلیت اجرا نیافته بلکه از حیث شمولیت تنها دو گروه از زنان شامل زنان نخبه و زنان محروم مورد توجه سیاستگذار بودهاند.
Keywords
- Alison Sheridan. (1998). Ptterns in policies: affirmative action in Australia, Women in management, 13(7), 243-252.
- Christopher McCrudden. (2019). Gender-based positive action in employment in Europe: A comparative analysis of legal and policy approaches in the EU and EEA, University of Michigan Law School.
- J. Holzer. (2007).The economic impact of affirmative action in the US. Swedish Economic Policy ,14(1),41-71.
- Nuria Elena Ramos Martin. (2014). positive action in EU gender equality law: promoting women in corporate decision- making positions, university of Amsterdam.
- Edward Kellough. (2006).Understanding Affirmative Action. Washington, D.C: Georgetown University Press.
- Thomas E. Weisskopf. (2004). Affirmative action in the United States and India, A comparative perspective. London and New York: Routledge.