نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری ترویج کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
2 دانشجوی دکتری ترویج کشاورزی دانشگاه بوعلی سیناهمدان.نویسنده مسیول
3 کارشناس ارشد ترویج وآموزش کشاورزی دانشگاه زنجان
چکیده
هدف اصلی این پژوهش بررسی عوامل ایجاد و حفظ سرمایۀ اجتماعی در تعاونیهای کشاورزی شهرستان زنجان بود. این پژوهش از نوع کاربردی و روش آن نیز پیمایشی بود. جامعۀ آماری پژوهش شامل مدیر عامل، اعضای ﻫﻴﺄت مدیره و اعضای تعاونیهای کشاورزی شهرستان زنجان بود (180N=) که 123 نفر بهصورت تصادفی برای حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامۀ محقق ساخته بود. روایی صوری ابزار پژوهش با بررسی دیدگاههای اعضای هیأت علمی دانشگاه زنجان و کارشناسان ادارۀ تعاون تعیین و پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون راهنما و آلفای کرونباخ (96/0α=) تأیید شد. نتایج پژوهش نشان داد که بهترتیب معافیتهای مالیاتی، موقعیت و پایگاه اجتماعی افراد و برگزاری دورههای آموزشی قبل از تشکیل تعاونی از بالاترین اولویت برخوردار بودند. همچنین، در تحلیل عاملی متغیرهای ایجاد و حفظ سرمایۀ اجتماعی به 9 عامل اجتماعی ـ حمایتی، نظم و انضباط، شغلی، مدیریتی ـسازمانی، رسانهای، انعطافپذیری قوانین، حذف بروکراسی، مسئولیتپذیری و فناوریهای اطلاعاتی طبقهبندی شدند. در مجموع این 9 عامل توانستند 6/69 درصد از کل واریانس عوامل ایجاد و حفظ سرمایۀ اجتماعی در تعاونیهای کشاورزی را تبیین کنند که 39/30 درصد از واریانس باقیمانده به دیگر عاملهایی مربوط است که پیشبینی آنها در این پژوهش میسر نشده است. در پایان با توجه به نتایج بهدستآمده پیشنهادهای کاربردی ارائه شد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Factors Affecting the Creation and Maintenance of Social Capital among the Members of Agricultural Cooperatives in Zanjan County Pouria Ataei , Vahid Aliabadi , Shiva Nejatian
نویسندگان [English]
- porei ataei 1
- vahed aliabadi 2
- shevi nejatean 3
چکیده [English]
In the recent years, agricultural cooperatives have played an important role in rural development through the development of agriculture. The main purpose of this study is to measure social capital and identify effective factors in the creation and maintenance of social capital among members of agricultural cooperatives in Zanjan. The research method was survey. The statistical population of this study consisted members of agricultural cooperatives in Zanjan (N= 180), 123 of whom were selected by random sampling method (Krejcie and Morgan’s table). The data was collected using a researcher-made questionnaire. In this study, data analysis was done using SSPS22 software. The face validity of instrument was determined by investigating views of faculty members atZanjanUniversity and experts of Office of Cooperatives. The reliability of the questionnaire was confirmed using pilot test and Cronbach's coefficient alpha. The results showed that tax breaks, the position and social standing of individuals, and training courses before the establishment of the cooperative had the highest priority. The factor analysis classified the creation and maintenance of social capital variables into 9 factors: supportive and social, discipline, job, organizational and management, media-social, flexible rules, elimination of bureaucracy, accountability and information technologies. In total, nine factors could explain 69.6 percent of the total variance of creating and maintaining social capital in agricultural cooperatives. Therefore, removing the administrative bureaucracy and cumbersome rules can increase the process of in-group and out-group transactions. Also, attention to discipline and employment components played a key role in the creation and maintenance process of social capital by training. According to results, some recommendations have been presented at the end of the article.
کلیدواژهها [English]
- Social Capital
- Agricultural Cooperatives
- Zanjan
- Rural Development